Risk a revenue management v hotelnictví - Lžičař, Petr (2018)
Jako v jiných průmyslových odvětvích, i v ubytovacím průmyslu hraje platební morálka obchodních partnerů a obchodní mix důležitou roli v úspěšném podnikání. Nedobrá platební morálka se může výrazně projevit na cash flow a potažmo i na samotné platební schopnosti hotelu. Z tohoto důvodu je žádoucí platební morálku zahrnout nejen do finančního řízení, ale i do risk managementu. Studie prokázala, že mezi nejvíce rizikové z hlediska platební morálky patří obchodní partneři českých hoteliérů z Řecka, Portugalska, Turecka a Itálie. Obchodní mix podnikatelských subjektů v hotelovém průmyslu se od obchodního mixu průmyslu zaměřeného na produkty částečně liší. Pro jeden hotel jako entitu může být obtížné udržovat škálu obchodních segmentů. Orientací na specifický obchodní mix může hotel maximalizovat příjmy prostřednictvím rozdílných charakteristik návratnosti, nákladů a rizik jednotlivých segmentů. Studie provedená s využitím postupů revenue a yield managementu ukázala, že různé obchodní segmenty mají odlišné dopady na příjem. Ukazuje se, že ačkoliv běžné optimalizační strategie příjmů jsou obecně užitečné, nedají se použít univerzálně.