Risk a revenue management v hotelnictví - Lžičař, Petr; Merhaut, Marek; Tučková, Zuzana; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu (2018)
Jako v jiných průmyslových odvětvích, i v ubytovacím průmyslu hraje platební morálka obchodních partnerů a obchodní mix důležitou roli v úspěšném podnikání. Nedobrá platební morálka se může výrazně projevit na cash flow a potažmo i na samotné platební schopnosti hotelu. Z tohoto důvodu je žádoucí platební morálku zahrnout nejen do finančního řízení, ale i do risk managementu. Studie prokázala, že mezi nejvíce rizikové z hlediska platební morálky patří obchodní partneři českých hoteliérů z Řecka, Portugalska, Turecka a Itálie. Obchodní mix podnikatelských subjektů v hotelovém průmyslu se od obchodního mixu průmyslu zaměřeného na produkty částečně liší. Pro jeden hotel jako entitu může být obtížné udržovat škálu obchodních segmentů. Orientací na specifický obchodní mix může hotel maximalizovat příjmy prostřednictvím rozdílných charakteristik návratnosti, nákladů a rizik jednotlivých segmentů. Studie provedená s využitím postupů revenue a yield managementu ukázala, že různé obchodní segmenty mají odlišné dopady na příjem. Ukazuje se, že ačkoliv běžné optimalizační strategie příjmů jsou obecně užitečné, nedají se použít univerzálně.
Vedoucí práce: Marek Merhaut
Disertační práce (Ph.D.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu, 2018
Obsahuje bibliografii
Rok obhajoby 2018
Keywords: hotelnictví; renevue; revenue management; cenová politika; segmentace trhu; management [obor disert. práce]; disertace; hotel-keeping; revenue management; price policy; market segmentation; dissertations