Rozdíly ve vnímání vybraných prvků organizační kultury u introvertů a extrovertů - Včelišová, Ester; Hiršová, Miloslava, 1950-; Sedláková, Jaroslava, 1972-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu (2018)
Práce si klade za cíl přinést poznatky a netradiční pohled na firemní hodnoty z pohledu zaměření osobnosti z hlediska introverze/extraverze. Ve výzkumné části je cílem porovnat, jak ve vybrané organizaci vnímají oficiální hodnoty introverti a extraverti. Dále pak na základě těchto zjištění přinést HR a managementu organizace doporučení, jak hodnoty interně komunikovat a podpořit jejich sdílení právě s ohledem na různé zaměření osobnosti. Práce je postavena na rešerši odborné literatury a odborných vědeckých článků, studiu interních firemních dokumentů a na dotazníkovém šetření v konkrétní organizaci. Získaná data byla analyzována pomocí statistického testování i popisné statistiky. Prvním krokem bylo rozdělení respondentů na introverty a extraverty pomocí NEO diagnostického testu. Poté, co byl shromážděn dostatečný vzorek odpovědí introvertů i extravertů, interpretovala jsem výpovědi těchto populací a prostřednictvím statistických testů porovnala, zda je mezi výpověďmi významný rozdíl. Tyto nejvýraznější rozdíly jsem dále interpretovala. U většiny výsledků byla zjištěna shoda s dosavadním stavem poznání předkládaným v odborné literatuře a předchozích výzkumech. Závěrem byly výsledky předloženy HR a managementu organizace včetně doporučení pro další akční kroky.
Vedoucí práce: Miloslava Hiršová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu, 2018
Obsahuje bibliografii
Rok obhajoby 2018
Keywords: kultura organizace; firemní prezentace; introverze; extraverze; management [obor dipl. práce]; diplomové práce; corporate culture; company presentation; introversion; extraversion; master's theses