Faktory ovlivňující kvalitu života u pacientů s juvenilním diabetem mellitem 1.typu - Křepelová, Kateřina; Lešetický, Ondřej; Jankůj, Miroslav; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu (2019)
Diabetes mellitus 1. typu (T1DM) je chronické autoimunitní onemocnění, kterým dle odhadů v ČR současně trpí přibližně 3 500 dětí. Statistiky ukazují, že T1DM onemocní 1 z 2 000 dětí. Dospívání je označováno za nejsložitější vývojové období v životě jedince. Diagnóza a její léčba vyžaduje disciplínu zahrnující compliance a selfmonitoring. Přesahuje tak lékařskou kontrolu, proto pediatrická lékařská praxe klade stále větší důraz na hodnocení kvality života související se zdravím (HRQOL). Cílem práce proto bylo zjistit jakou míru specifické HRQOL a obecné QOL hlásí dospívající diabetici 1. typu ve věku 13–18 let, jejich rodiče a děti z kontrolní skupiny v ČR. Následovalo srovnání výsledků a zjištění faktorů ovlivňujících HRQOL a QOL a zkoumání vlivu onemocnění na rodinu jako celek. Jako nástroj měření byl použit PedsQL – modul 3.0 diabetes, 4.0 obecná QOL a 2.0 vliv onemocnění na rodinu. Výsledky ukázaly, že děti hlásí vyšší specifickou HRQOL i obecnou QOL ve srovnání s rodiči. Specifickou HRQOL u dospívajících nejvíce ovlivňuje oblast symptomů diabetu. Výsledky modulu 2.0 PedsQL naznačují, že diabetes může mít negativní dopad na psychickou pohodu rodičů a je spojen s vysokou mírou obav. Výstupy jsou pak porovnány s výsledky zahraniční studie.
Vedoucí práce: Ondřej Lešetický
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu, 2019
Obsahuje bibliografii
Rok obhajoby 2019
Keywords: diabetes mellitus; diabetici; kvalita života; zdraví; management [obor dipl. práce]; diplomové práce; diabetes mellitus; diabetics; quality of life; health; master's theses