Ženy na mateřské dovolené a pracovní kariéra ve srovnání dvou zemí - Henčlová, Nikol (2018)
Diplomová práce se zabývá návratem žen do zaměstnání po mateřské dovolené ve srovnání České republiky a Německa. Cílem práce je identifikovat hlavní faktory ovlivňující mechanizmy rozhodování při návratu zpět do pracovního života. Teoretická část se zaměřuje hlavně na historický vývoj problematiky sladění pracovního a rodinného života v obou zemích. Zároveň je popsána současná právní i sociální situace. Kvalitativní šetření v České republice a Německu a následná tematická analýza pak umožnují určit hlavní faktory, které působí na ženy, a ovlivňují tak jejich rozhodování. V závěru práce jsou tyto faktory porovnány.