Příčiny neúspěchu zelené revoluce v subsaharské Africe a možnosti řešení - Housková, Alžběta (2018)
V souvislosti s rostoucí světovou populací, stále se zmenšujícími zemědělskými plochami a stoupajícími cenami potravin je stále častěji diskutováno téma růstu zemědělské produktivity. Především v regionu subsaharské Afriky (SSA), kde je většina obyvatel na zemědělském sektoru závislá, je jeho rozvoj klíčovým prostředkem ke snížení extrémní chudoby a podvýživy, a k nastartování zdejšího ekonomického růstu. Tato práce se tudíž zabývá tématem tzv. zelené revoluce, která v minulosti umožnila některým rozvojovým oblastem zemědělskou produktivitu zvýšit. Po vymezení základních faktorů potřebných pro aplikaci této revoluce jsou následně analyzovány důvody, proč zelená revoluce v SSA neproběhla. Na základě této analýzy jsou pak nastíněny možnosti, jak by mohla SSA v budoucnu úspěšně využít výhod, které zelená revoluce přináší, a to s přispěním případové studie Etiopie, tedy země, která je v rámci nízkopříjmových ekonomik v oblasti zemědělského růstu jednou z nejúspěšnějších. Na základě zjištěných údajů je možné konstatovat, že pokud chtějí africké státy urychlit svůj zemědělský růst, musejí nejprve zvýšit své investice do této oblasti, zavést legislativní opatření na její podporu, umožnit rozvoj soukromého sektoru a v neposlední řadě nastavit vhodné politiky ohledně vlastnictví půdy.