Sociální sítě jako nástroj personálního marketingu - Freitagová, Michaela (2018)
Tato diplomová práce se věnuje tématu využívání sociálních sítí v personálním marketingu. Význam využívání sociálních sítí v náborové strategii firem narůstá především v souvislosti s nízkou mírou nezaměstnanosti, kdy tradiční nástroje pro oslovování a získávání zaměstnanců selhávají. Záměrem této diplomové práce je seznámit čtenáře s možnostmi využívání sociálních sítí v recruitmentu a při budování zaměstnavatelské značky. Cílem je jednak identifikovat přínos a potenciál sociálních sítí v personálním marketingu a za druhé stanovit doporučení, která povedou k efektivnějšímu využívání sociálních sítí v konkrétním podnikatelském subjektu – české personální agentuře. Diplomová práce obsahuje celkem šest kapitol. Výzkum je rozdělen na dvě části, přičemž v první části výzkumu jsou prováděny semistrukturované rozhovory se specialisty na recruitment a v druhé části je prováděno dotazníkové šetření mezi uchazeči o zaměstnání. Cíle práce jsou naplněny na základě analýzy, syntézy a komparace odpovědí respondentů z obou částí výzkumu. Jedním z nejdůležitějších závěrů plynoucích z práce je ten, že personální marketing na sociálních sítích vyžaduje detailně promyšlenou strategii a je nezbytné ho kombinovat s dalšími náborovými nástroji.