Demokratizace arabských zemí na případové studii Arabského jara - Toula, Patrik, 1993- (2018)
Práce se zabývá procesem Arabského jara z hlediska demokratizačního procesu. Jejím cílem je zhodnotit, zdali bylo Arabské jaro demokratizačním procesem, který skutečně dospěl k demokracii. S tím souvisí i problematika měření demokracie. V první kapitole se práce zabývá demokracií z pohledu pojmosloví, modelů demokracie, problematiky měření demokracie a indexy, které demokracii měří, a přechodem k demokracii dle jednotlivých autorů. Druhá kapitola se týká Arabského jara a jeho okolností a příčin, vymezení pojmu a arabského regionu. Třetí a čtvrtá kapitola analyzuje dvě případové země – Tuniskou republiku a Egyptskou arabskou republiku – z hlediska demokratizačního procesu a demokratizačních změn před Arabským jarem až po začátek roku 2018.