Optimalizácia distribúcie čistiacich prostriedkov - Klaučová, Dominika; Fábry, Jan, 1967-; Pelikán, Jan, 1943-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2018)
Táto práca sa zaoberá aplikáciou optimalizácie na reálny problem z praxe. Jedná sa o rozvoznu úlou, konkrétne o distribúciu čistiacich priemyseľných prostriedkov. Firma sa doposiaľ optimalizáciou nezaoberala, ale za účelom zefektívnenia procesov a samozrejme sníženia nákladov uvažuje o jej aplikácií v blízkej budúcnosti. Bolo zostavených niekoľko optimalizačných modelov. Na optimalizáciu bol použitý modelovací systém MPL for Windows. Prvým zostaveným modelom je klasická rozvovná úloha, druhým modelom je rozvozná úloha uvažujúca časové okná, teda časové intervaly v ktorých musia byť požiadavky zákazníkov splnené. Následne je zpracovaných niekoľko výpočetných experimentov, prvým z nich je delená dodávka zákazníkom, ktorých objednávka prevyšuje kapacitu vozidla. Druhým experimentom je kombinácia stávajúceho vozového parku s novým vozidlom s vyššou kapacitou. Na konci práce sú porovnané jednotlivé modely a posúdená možnosť implementácie v praxi.
Vedoucí práce: Jan Fábry
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2018
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2018
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonometrie a operační výzkum [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses