Migrace z Ukrajiny do České republiky - Temerov, Cyril; Votoupalová, Markéta; Burešová, Jana, 1989-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2018)
Tato bakalářská práce se zabývá fenoménem Migrace, který v posledních letech hýbe mediálním i politickým světem v celé Evropě. I v České republice v posledních letech každým rokem rostou počty cizinců, kteří na daném území dlouhodobě pobývají. Text se zaměřuje specificky na imigraci z Ukrajiny. Cílem práce je zjistit, zda a které teorie migrace mohou tento fenomén uspokojivě vysvětlit. Práce je rozdělena na teoretickou a empirickou část. V teoretické části jsou vyjmenovány některé základní teorie migrace, které umožňují různé úhly pohledu na toto téma a metodologie provedení dotazníkového šetření, která stanoví rámec dalšího zkoumání. V praktické části bude provedeno zkoumání makroekonomických a dalších ukazatelů a publikovány výsledky dotazníkového šetření, které umožní potvrdit či vyvrátit závěry, které jednotlivé teorie migrace předpokládají. Práce dochází k závěru, že přestože se aplikované teorie migrace mohou v řadě věcí výrazně lišit a příčiny migrace mohou vidět jinde, v zásadě každá z nich dokáže faktory vedoucí k migraci z Ukrajiny do České republiky identifikovat.
Vedoucí práce: Markéta Novotná
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2018
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2018
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní studia - diplomacie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses