Vliv transpiračního chlazení na mikroklima města Jindřichův Hradec - Hanzalová, Markéta (2018)
Abstrakt:Práce se zabývá problematikou přehřívání měst a důležitosti udržované zeleně ve městech. První kapitola popisuje klimatické změny a jejich vliv na růst teploty v centrech měst. V druhé kapitole je vysvětlen princip transpiračního chlazení a klimatizační funkce rostlin. Obsahem třetí kapitoly je vliv vysokých teplot na lidské zdraví. Kapitola čtvrtá představuje opatření, která proti přehřívání využívají některá světová města. Praktická část se věnuje výzkumu realizovanému v Jindřichově Hradci (s dílčím měřením ve volné krajině), jehož předmětem bylo porovnávání teplot v místech s vegetací a bez vegetace a z jehož výsledků vyplývá, že vegetace má prokazatelný vliv na teplotu svého okolí, účinně snižuje teplotu ve městech a brání extrémním výkyvům teplot.