Spotřebitelské hodnocení produktu v závislosti na apriorní informaci - Dávidová, Veronika (2018)
Tato diplomová práce zkoumá roli ceny jako apriorní informace ve spotřebitelském hodnocení produktu, přesněji vína. Jejím cílem bylo dokázat, že hodnocení chuti vína je ovlivněno informací o ceně. Výzkumné otázky předpokládají rozdílnou reakci v případě vysoké a v případě nízké ceny. Pro zodpovězení otázek jsem replikovala experiment Almenberga a Dreberové (2011). V něm respondenti ochutnávali víno a hodnotili jeho chuť při rozdílné znalosti ceny. Tento experiment jsem provedla pro levné i drahé víno. Pro získání kontextu jsem použila metodu focus group s několika účastníky experimentu. Výsledky naznačují, že se hodnocení liší v závislosti na ceně. V případě drahého vína informace o ceně sdělená před otestováním zvyšuje, v porovnání se slepým vzorkem, hodnocení jeho chuti. V případě levného vína byl také zaznamenán vliv ceny na hodnocení, ale negativní. Souvislost mezi cenou a hodnocením byla statisticky dokázána pouze na 10 % hladině významnosti. Statisticky tak efekt nelze potvrdit a je třeba dalších zkoumání, pro které může být tato práce podkladem. Focus group také naznačuje, že je vliv ceny na hodnocení spíše nevědomý.