Analýza a porovnanie znakov a medzinárodnej reakcie na referendum o nezávislosti Katalánska a Škótska - Varga, Boris (2018)
Škótsko aj Katalánsko v súčasnej dobe usporiadali referendá o nezávislosti, ani jedno z nich však neviedlo k osamostatneniu sa. Oba tieto regióny sú pomerne bohaté a kultúrne, jazykovo a politicky odlišné od štátu, v ktorom sa nachádzajú. Cieľom tejto práce je analyzovať a porovnať obe referendá z hľadiska ich priebehu, úspešnosti a legality z hľadiska medzinárodného práva, ako aj reakcií medzinárodnej komunity.