Válka v Čečensku v mezinárodní perspektivě - Bímová, Valentina (2018)
Tato bakalářská práce se zabývá postojem a reakcí vybraných mezinárodních organizací na válku v Čečensku. Konkrétně jde o OSN, OBSE a Radu Evropy. Cílem práce je ukázat, jak probíhal postupný vývoj daných postojů a reakcí během války a na základě jejich specifikace a analýzy zjistit, jestli se v průběhu války nějak změnily. V bakalářské práci byly použity dvě metody, a to konkrétně popis a analýza. První část práce se zaměřuje na teoretické vymezení vybraných mezinárodních organizací a jejich možností řešení konfliktů. Dále se práce věnuje průběhu války v Čečensku. Poslední část práce se zabývá konkrétními postoji a reakcemi vybraných mezinárodních organizací, včetně jejich změn. Práce reakce mezinárodních organizací hodnotí ve dvou rovinách – jaké postoje vyjadřovaly a jaké aktivity prováděly.