Ekonometrická analýza nezaměstnanosti s využitím panelových dat - Ryglová, Michaela; Formánek, Tomáš; Dvořák, Marek; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2018)
Cílem práce je ekonometrická analýza nezaměstnanosti a zjištění faktorů, které by ji mohly ovlivňovat, tj. čistý příjem, průměrná mzda, imigranti, lidé s nejnižším vzděláním, hrubý domácí produkt, harmonizovaný index spotřebních cen, index spotřebitelské důvěry a období krize. Analýza je založena na panelových datech pěti států, a to České republiky, Německa, Rakouska, Slovenska a Polska v letech 2004 – 2016. V práci jsou použity modely s fixními a náhodnými efekty. V závěrečném porovnání vyšel jako lepší model s fixními efekty. Významné proměnné pro ovlivňování nezaměstnanosti jsou hrubý domácí produkt, imigranti, index spotřebitelské důvěry a období krize.
Vedoucí práce: Tomáš Formánek
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2018
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2018
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonometrie a operační výzkum [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses