Lobbování ve Velké Británii - Košař, Martin (2018)
Tato diplomová práce se zabývá tím, jaká je současná právní úprava lobbování ve Velké Británii a jak v ní lobbuje ropný průmysl. Práce je rozdělena na tři části. V první, teoretické části je vysvětleno, jaké jsou charakteristické znaky britské politického a právního systému a spolu s tím je také vymezen pojem lobbování. V druhé, praktické části jsou systematickým způsobem popisovány veškeré regulatorní opatření proti zneužívání lobbování, a to jak na straně lobbistů, kteří mají vlastní etické kodexy vydané zastřešujícími organizacemi CIPR, APPC, PRCA, tak na straně lobbovaných, kde svůj etický kodex mají poslanci, lordi a jiná oddělení veřejné správy. A nakonec je ve třetí části na případové studii zkoumáno lobbování ropných společností BP a Royal Dutch Shell ve Velké Británii a ukázáno, jestli současná úprava vedla k jejich větší transparentnosti.