Konflikt v roli manažerky po návratu z rodičovské dovolené - Nejezchlebová, Kristýna; Novotná, Eliška, 1944-; Fritscherová, Julie; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu (2018)
Diplomová práce má za cíl doporučit změnu očekávání vůči pozici matky, která je rovněž pracující manažerkou. Téma práce je velmi aktuální, protože ačkoliv dnes ženy tvoří téměř polovinu pracující populace, pouze malá část z nich má možnost povýšení a vykonávání vedoucí pozice v zaměstnání. Jednou z nejvýznamnějších bariér, se kterými se ženy v práci potýkají, je doba, kterou stráví na mateřské nebo rodičovské dovolené se svými malými dětmi. Kvalitativní výzkum diplomové práce je specificky zaměřený na matky, které vykonávají pozici ve středním nebo vyšším managementu. S těmito respondentkami byly uskutečněny polostrukturované rozhovory a jejich zkušenosti jsou v praktické části analyzovány dle čtyř předem určených oblastí - zkušenosti žen po návratu do zaměstnání, možnosti kariérního postupu, diskriminace žen s malými dětmi na pracovních trhu a skloubení rolí matky a manažerky. Výzkumným záměrem diplomové práce je zjistit, jakým konfliktům v sociálních rolích čelí ženy-manažerky po návratu z rodičovské dovolené. Výsledky výzkumu jsou zhodnoceny v závěru práce.
Vedoucí práce: Eliška Novotná
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu, 2018
Obsahuje bibliografii
Rok obhajoby 2018
Keywords: manažerky; rodičovská dovolená; diskriminace v zaměstnání; slaďování rodinného a pracovního života; sociální role; management [obor dipl. práce]; diplomové práce; women executives; parental leave; discrimination in employment; work-life balance; social role; master's theses