Budoucnost automobilového průmyslu a Průmysl 4.0 - Kerhart, Filip (2018)
Tato diplomová práce se zabývá tím, jak ropné šoky a emisní normy ovlivnily vývoj spalovacích motorů v automobilovém průmyslu a dále identifikuje problémy, se kterými se spalovací motor bude muset vypořádat, aby vyhověl novým emisním normám. Dále se věnuje Průmyslu 4.0 a jak 4. průmyslová revoluce ovlivnila a ovlivňuje automobilový průmysl. Práce je rozčleněna do čtyř samostatných kapitol. V první kapitole analyzuji producenty, exportéry a importéry ropy, zabývám se teorií ropného vrcholu a výrobou paliv z ropy. V druhé kapitole popisuji vývoj spalovacích motorů, důsledky ropných šoků, emisních norem a kauzy Dieselgate. Ve třetí kapitole se zabývám klady a zápory jednotlivých alternativních pohonů, jako je HCCI, hybridní motory, elektromobily a vodíkový pohon. Čtvrtá kapitola se zabývá Průmyslem 4.0 a jeho dopady na automobilový průmysl, hlavně co se týká autonomního řízení a automatizace výroby.