Ekonomická migrácia : Vplyv toku remitencií na ekonomický rast rozvojových krajín s akcentom na región južnej Ázie - Javorčeková, Denisa; Neumann, Pavel, 1956-; De Castro, Tereza; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2018)
Diplomová práca sa zaoberá problematikou ekonomickej migrácie, konkrétne jedným z jej sprievodných javov, ktorým sú remitencie. Finančné prostriedky zasielané ekonomickým migrantom späť do domovskej krajiny predstavujú významný a stabilný zdroj kapitálu predovšetkým pre rozvojové krajiny. Prinášajú zo sebou množstvo nezanedbateľných pozitív, ktoré majú priamy dopad na životnú úroveň obyvateľstva ako aj na ekonomiku ako celok. Hlavným cieľom diplomovej práce je analýza vplyvu remitencií na hospodárstvo krajiny a vyvodenie ich kauzality na ekonomický rast v krajine na príklade Srí Lanky. V prvých dvoch kapitolách je vymedzený teoretický rámec diplomovej práce, sú definované základné pojmy, s ktorými v práci narábame a základné východiská danej problematiky. V tretej kapitole aplikujeme dané východiská na konkrétnej krajine, a síce na Srí Lanke. Na základe dostupných dát analyzujeme dopad remitencii na ekonomiku Srí Lanky a vzťah medzi objemom prijatých remitencií a ekonomickým rastom v krajine.
Vedoucí práce: Pavel Neumann
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2018
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2018
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses