Životní styl a cestovní ruch generace Y v České republice - Spousta, Filip (2018)
Diplomová práce se věnuje uceleným rysům a vlastnostem generace Y v cestovním ruchu. Cílem práce je souhrnná deskripce této kohorty a definování převažujících motivů a preferencí v cestovním ruchu. Práce se tedy v úvodních částech zabývá typologií cestovního ruchu a životním stylem v teoretické rovině. Poté podává ucelenou deskripci generace Y, kde se věnuje jejími rysy, porovnává kohortu s jinými generacemi a dále popisuje rozdíly generace Y mezi sebou v závislosti na světadíl, ve kterém žijí. V posledních částech teoretické části jsou popsány preference generace Y v cestovním ruchu. Ve své empirické části práce se tyto jevy analyzují pomocí kvantitativního dotazníkového šetření v praxi.