Itálie : ekonomika a postavení na mezinárodním trhu cestovního ruchu - Chýská, Jana (2018)
Diplomová práce se zabývá vývojem a současnou ekonomickou situaci Itálie, dále hodnotí postavení země na mezinárodním trhu cestovního ruchu. Cílem práce je identifikace míry provázanosti zmíněných proměnných na základě oficiálních dostupných dat.Práce je rozdělena na čtyři části. První je teoretická a vymezuje základní pojmy především z oboru cestovního ruchu a některé makroekonomické ukazatele. Druhá kapitola se soustředí na strukturu ekonomiky Itálie a její současný stav v souvislosti s historickým vývojem a vztahem k demografickým údajům. Analýza a identifikace trendů je provedena pomocí časových řad. Rozbor a zhodnocení předpokladů pro cestovní ruch následuje ve třetí části. Rovněž je zde zachycen vztah cestovního ruchu a národní ekonomiky, dále pozice na poli mezinárodního cestovního ruchu. Poslední kapitola zahrnuje nové poznatky týkající se srovnání vybraných regionů Itálie, a to Lazia, Lombardie a Kampánie. Komparace se zabývá vymezením rozdílů i podobností jak z hlediska ekonomické úrovně, tak z pohledu atraktivnosti a vytíženosti cestovním ruchem.