Právní aspekty obchodního závodu a dispozic s ním - Marešová, Petra (2018)
Tato práce se věnuje vybraným právním aspektům pojmu obchodní závod a možným dispozicím s ním dle českého právního řádu. Zabývá se právní klasifikací obchodního závodu, jeho funkcí, vnitřním členěním a tím, co může a nemůže být jeho součástí.Práce se zaměřuje na některé věci a práva, pro jejichž převod zákon stanoví zvláštní režim, a klade tato specifika do souvislosti s dispozicí s obchodním závodem. Zaměřuje se především na převod nemovitých věcí, cenných papírů a práv duševního vlastnictví v rámci převodu závodu.Autorka se dále věnuje jednotlivým druhům právních jednání, jimiž lze s obchodním závodem disponovat, např. koupi závodu, pachtu závodu, zřízení zástavního práva k závodu a dalším.Cílem této práce je zjistit, co tvoří obchodní závod a jakým způsobem s ním lze disponovat, a vypořádat se s interpretačními problémy v této oblasti, které rekodifikace soukromého práva přinesla.