Analýza virtuálního stroje Javy - Nguyen, Duc Anh; Pecinovský, Rudolf, 1954-; Šlajchrt, Zbyněk; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2018)
Hlavním cílem této diplomová práce je popis principů fungování virtuální stroje Javy. Toho-to cíle bude dosaženo postupným řešením cílů rozdělených do hlavních kapitol.Cílovou skupinou této práce jsou především začínající software vývojáři, kteří pracují s programovacími jazyky, které využívají Java Virtual Machine pro běh programů. Poznatky v této práci můžou využít i DevOps a systémoví inženýři, kteří se zabývají laděním výkon-nosti nebo monitoringu JVM. Tuto práci obecně ocení všichni, kteří pracují v programovacím jazyce Java a chtějí si rozšířit znalosti o JVM.Největším přínosem pro čtenáře je rozšíření jeho obzorů o fungování JVM v oblasti automa-tické správy paměti a optimalizaci Java kódu s cílem efektivněji využívat paměť. Práce také obsahuje Java Maven projekt s předpřipravenými ukázkami kódu, kde je možné změřit výkon a zobrazit výsledky pomocí frameworku JMH. Čtenář si tak může pohodlně vyzkou-šet na svém počítači měření výkonu efektivních a neefektivních implementací popsaných v této práci.Základní část práce začíná obecným popisem virtualizace. Do jejího kontextu je pak zařazen virtuální stroj Javy, kde se popisuje jeho architektura. V další kapitole jsou rozebrány prin-cipy správců paměti a základní algoritmy automatické správy paměti. Pak je popsán princip automatické správy paměti v JVM a jeho novinky a vylepšení v oblasti správy paměti ve verzi 10. Poslední kapitoly jsou věnovány popisu optimalizace v softwaru, měření výkonu a postupy na analýzu JVM a optimalizaci Java kódu pro efektivnější využití paměti.
Vedoucí práce: Rudolf Pecinovský
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2018
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2018
Způsob přístupu: Internet
Keywords: podniková informatika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses