Implementace měření klientské spokojenosti v prostředí pojišťovny - Forman, Petr (2018)
Diplomová práce je zaměřena na měření klientské spokojenosti v prostředí pojišťovny. Jejím cílem je navrhnout konkrétní způsoby měření klientské spokojenosti, vytvořit funkční návrh a implementovat zvolené řešení do vybrané firmy. Teoretická část je věnována představení možných metod a způsobů měření klientské spokojenosti a kritické analýze vybraných metod. Obsahem praktické části je pak implementace vybrané metody Net Promoter Score do společnosti spolu s nastavením reportingu naměřených výsledků.