Implementace měření klientské spokojenosti v prostředí pojišťovny - Forman, Petr; Novotný, Ota, 1971-; Eisler, Jan; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2018)
Diplomová práce je zaměřena na měření klientské spokojenosti v prostředí pojišťovny. Jejím cílem je navrhnout konkrétní způsoby měření klientské spokojenosti, vytvořit funkční návrh a implementovat zvolené řešení do vybrané firmy. Teoretická část je věnována představení možných metod a způsobů měření klientské spokojenosti a kritické analýze vybraných metod. Obsahem praktické části je pak implementace vybrané metody Net Promoter Score do společnosti spolu s nastavením reportingu naměřených výsledků.
Vedoucí práce: Ota Novotný
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2018
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2018
Způsob přístupu: Internet
Keywords: podniková informatika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses