Optimalizace ukládání bloků do kontejneru - Kreps, Tomáš (2018)
Tato diplomová práce si klade za cíl vytvořit aplikovatelný model pro efektivní nakládání obdélníkových předmětů do nákladních vozidel. Reálný přínos této práce je aplikace daného modelu na skutečná data jedné nejmenované logistické společnosti. V první části diplomové práce jsou popsány základní podmínky úlohy Truck Loading Problem, který je definován jako Bin Loading Problem v trojrozměrném prostoru. Dále je zde zmínka o výpočetních náročnostech úloh, problematice jednotlivých tříd složitosti a možnostech přístupu hledání optimálního nebo alespoň nějakého možného řešení pomocí heuristických algoritmů. V druhé části diplomové práce jsou popsány obecné informace o logistické společnosti, která poskytla skutečná data. Je zde zkonstruován a popsán finální optimalizační model. Skutečná aplikace modelu byla provedena v prostředí softwaru MPL for Window 5.0 řešitelem CPLEX od společnosti Maximal Software, Inc.