IT audit ako podpora finančného auditu - Ondejková, Ľubomíra (2018)
Diplomová práca sa zaoberá využitím podpory IT auditu v audite účtovnej závierky. Jej primárnym cieľom je analyzovať nedostatky identifikované audítormi informačných systémov a vytvoriť ich prehľad, ktorý bude podávať informácie ohľadne najčastejšie odhalených problémov a zároveň poskytovať odporúčania k odstráneniu týchto deficitov. Podmieneným cieľom je predstaviť metodiku využívanú v praxi, na základe ktorej prebiehali jednotlivé auditné zákazky. Teoretická časť práce je venovaná vymedzeniu pojmov finančný audit a IT audit, ich regulácii a vzájomnému previazaniu. Obsahom praktickej časti je predstavenie metodiky využívanej k otestovaniu IT kontrol v rámci finančného auditu a jej porovnanie s požiadavkami štandardov COBIT 5 a ISO 27002. Následne je vypracovaná analýza nad zisteniami zo 143 štatutárnych auditov, ktoré prebiehali v rokoch 2014–2017. Súčasťou analýzy sú i odporúčania poskytované klientom za účelom zvýšenia úrovne zabezpečenia IT prostredia.