Důsledky stárnutí populace na potřebu sociálních služeb v evropských zemích - Porcalová, Barbora (2018)
Práce se zabývá problematikou stárnutí obyvatelstva ve vybraných evropských zemích. Řeší současnou situaci obyvatelstva a zaměřuje se na budoucí stav z hlediska projekce. Stárnutí populace souvisí s klíčovým tématem zajištění odpovídající péče o seniory. Na toto téma je také nahlíženo z pohledu financování služeb s ohledem na zatížení ekonomicky aktivních obyvatel. Zjištěné demografické údaje v jednotlivých zemích jsou dávány do komparace s Českou republikou. Přínos práce je zejména v určení potřeby sociální péče o seniory a nalezení nedostatků, které se jejich poskytování týkají. Cílem je zmapování současného stavu, vytvoření odhadu budoucího stavu a nalezení možných řešení, která by přispěla k efektivnímu zabezpečení bezpečného, klidného a důstojného stáří.