Analýza nákladů a vývoje na trhu noční železniční dopravy v České a Slovenské republice po vstupu soukromých dopravců od roku 2014 do roku 2017 - Čarek, Sebastián (2018)
Tato práce vznikla jako rozšíření významné studie Komise Evropského parlamentu pro dopravu a turismus (TRAN): „Passenger night trains in Europe: the end of the line?“, o vývoj na československém trhu, jež je v přímém rozporu s pesimistickými závěry studie. Zároveň práce měla za cíl odpovědět na nezodpovězenou otázku Ministerstva dopravy a výstavby SR, zda je možné provozovat dlouhodobě noční vlaky tvořené spacími vozy i bez dotací.Práce má mimořádný přínos pro další bádání v oblasti operačního managmentu a veřejného financování železniční dopravy, neboť přináší velmi těžce přístupná data o jednotlivých složkách nákladů. Na jejich základě je vytvořen univerzální model přímých nákladů na provoz lůžkových a lehátkových vagónů, který byl následně aplikován na soupravy společnosti Regiojet a.s. v relaci Praha-Košice. Práce dospívá k několika důležitým závěrům. Vstup konkurence vedl ke zvýšení kvality služeb a snížení cen na úroveň, jež vytlačila autobusovou dopravu z trhu. Masivní nárůst cestujících o 105 % mezi lety 2013 a 2016 prohloubil úspory z intenzity dopravy a snížil i náklady na provoz spacích vagónů. Model jednoznačně potvrzuje, že lze provozovat noční vlaky v relaci Praha-Košice na vlastní komerční riziko, avšak při současných cenách jsou pro Regiojet ziskové jen vagóny určené k sezení a lehátkové vozy, ty de facto dotují segment lůžkových vozů generující ztrátu. Průměrná cena lůžek se v bude muset zvýšit alespoň na udržitelných 775 Kč. Z výstupu modelu dále vyplývá, že doporučení studie TRAN podpořit nočních vlaky slevou na poplatku za dopravní cestu je v sítích SŽDC a ŽSR neefektivní a má zcela zanedbatelný dopad na provozní náklady. A v neposlední řadě vyšší utilizace vozového parku (prodloužení linek) nemusí mít vždy ekonomické opodstatnění, protož