Veřejné financování vědy a výzkumu - Motylová, Šárka; Sedmihradská, Lucie; Mikušová, Pavla; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2018)
Veřejná podpora české vědy a výzkumu prošla od 90. let minulého století řadou změn, z nichž asi nejvýraznější přinesla reforma národní politiky výzkumu, vývoje a inovací v roce 2008, jejímž cílem bylo zvýšit kvalitu české vědy, posílit mezinárodní spolupráci a více se zaměřit na aplikovaný výzkum. V rámci této politiky byl také zaveden nový systém hodnocení výsledků výzkumných institucí, na jehož základě jim začala být rozdělována institucionální podpora (Performance-based research funding system, PRFS). Tento přístup se od svého zavedení ve Velké Británii 80. let stává mezinárodně stále běžnějším, což souvisí s rostoucím tlakem na veřejné činitele efektivně vynakládat veřejné prostředky. Tato diplomová práce má za cíl zhodnotit změny efektivnosti financování vědy a výzkumu na českých veřejných vysokých školách, které představují jeden z nejvýznamnějších typů výzkumných organizací u nás, a to pomocí Malmquistova indexu, což je jedna z metod DEA (Data Envelopment Analysis).
Vedoucí práce: Lucie Sedmihradská
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2018
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2018
Způsob přístupu: Internet
Keywords: finance [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses