Stárnutí a politika zaměstnanosti v České republice v letech 2000-2016 - Novotný, Jiří (2018)
Stárnutí populace je v současné době nevyhnutelným trendem na trhu práce. Aby nedocházelo k sociálně ekonomickým problémům, je zapotřebí zapojit širší spektrum starších obyvatel do aktivního výkonu pracovní činnosti. Tato práce proto spolu s pozitivy, negativy a nástroji zvyšujícími zaměstnanost starších pracovníků vysvětluje vliv kvalifikovanosti, produktivity a nabídky práce starších pracovníků na výši potencionálního produktu. Práce predikuje rostoucí podíl starších pracovníků na trhu práce a analyzuje současnou státní podporu starších zaměstnanců, jejíž míra je oproti průměru zemí OECD nízká. Na základě komparativní analýzy, která vychází z vývoje demografických ukazatelů, trendů a zahraničních zkušeností, jsou doporučeny nástroje s opatřeními, která by měla motivovat starší pracovníky a jejich zaměstnavatele k vyšší i efektivnější míře zaměstnanosti starších pracovníků.