Fenomén singles v České republice - Slabý, Michal; Langhamrová, Jitka, 1958-; Fiala, Tomáš, 1953-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2018)
Cílem této diplomové práce je poskytnout náhled na vývoj a možné důsledky fenoménu singles v České republice. Pro zajištění kvalitního náhledu na tento fenomén je v práci vycházeno především z dat získaných ze statistických ročenek a Sčítání lidu, domů a bytů prováděné Českým statistickým úřadem. Také jsou zde využita data ze statistického úřadu Evropské unie. Dále jsou v práci využita data získaná z vlastního průzkumu autora práce, který provedl průzkum prostřednictvím internetového dotazníku na studentech Vysoké školy ekonomické, aby zjistil výskyt singles mezi studenty této školy. V další části práce je popsán a vysvětlen vývoj sňatečnosti, rozvodovosti a domácnosti jednotlivců jak na regionální, tak na celorepublikové úrovni. Pozornost je také věnována faktickým manželstvím, která začínají v mnoha případech lidé preferovat před právními sňatky. V této části práce jsou pro zajištění nejvyšší srovnatelnosti využity data ze SLDB 2001 a SLDB 2011.Na závěr je poté možné nalézt celkové zhodnocení fenoménu singles v České republice včetně krátké předpovědi, u které byla využita data z projekce obyvatelstva České republiky provedené Českým statistickým úřadem.V práci je užita řada tabulek a grafů, které názorně zobrazují daný jen v rámci určitého časového intervalu. Pro zajištění maximální srovnatelnosti byly tabulky a grafy tvořeny převážně z dat ze Sčítání lidu, domů a bytů.
Vedoucí práce: Jitka Langhamrová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2018
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2018
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomická demografie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses