Alzheimerova choroba v ČR – vývoj počtu zemřelých a hospitalizovaných - Zadražilová, Jana; Fiala, Tomáš, 1953-; Antovová, Michaela; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2018)
Diplomová práce si klade za cíl nastínit současnou situaci úmrtnosti a hospitalizace pacientů v důsledku Alzheimerovy choroby. Dále s využitím dekompozice úmrtnosti zjistit, zdali vyšší počet zemřelých žen je způsobený vyšší intenzitou úmrtnosti žen, nebo tato skutečnost je způsobena věkovou strukturou. V neposlední řadě pomocí projekce s využitím Lee-Carterova modelu nastínit budoucí předpokládaný vývoj počtu zemřelých a hospitalizovaných pacientů s tímto onemocněním a následně provést projekci počtu hospitalizovaných pacientů podle druhu zdravotnického zařízení. Práce přináší základní historický přehled o vývoji Alzheimerovy choroby se zaměřením na stárnutí, neboť tato choroba se objevuje nejčastěji právě ve vyšším věku osob. Dále se zabývá zdravotní péčí v souvislosti s Alzheimerovou demencí včetně jejího vymezení v 10. revizi Mezinárodní klasifikace nemocí a přidružených zdravotních problémů. Popsán je rovněž i Lee-Carterův model, který je použit pro tvorbu projekcí. Pomocí analýz zhodnocujících současný vývoj bylo zjištěno, že s vyšším věkem se zvyšují počty hospitalizovaných pacientů ve zdravotnických zařízeních a dochází rovněž k růstu úmrtnosti v důsledku Alzheimerovy choroby. Dále bylo zjištěno, že rozdílnost v úmrtnosti mezi muži a ženami je způsobena především věkovou strukturou. Na základě projekcí lze do roku 2050 očekávat výrazné zvýšení počtu hospitalizovaných a zemřelých v důsledku tohoto onemocnění, kdy nejvyšší nárůst je očekáván ve věkové skupině 85 a víceletých osob, a to z obou zkoumaných hledisek. Nadále lze předpokládat, že nejvyšší počet hospitalizovaných pacientů ve zdravotnických zařízeních v důsledku Alzheimerovy demence bude léčen právě v psychiatrických léčebnách.
Vedoucí práce: Tomáš Fiala
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2018
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2018
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomická demografie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses