Účetní specifika ve stavební činnosti a externí audit - Macháček, Martin (2018)
Tato diplomová práce pojednává o účetních specificích a auditu v prostředí stavebních společností. V rámci účetních specifik se práce zabývá především vykazováním stavebních smluv, které je teoreticky a prakticky vysvětleno jak na základě českých účetních předpisů a standardů, tak následně také podle IAS 11 a IFRS 15. České účetní předpisy a standardy nijak konkrétně toto vykazování neupravují, společnosti tak musí přistupovat k vykazování velmi obezřetně. Naopak IAS/IFRS poskytují společnostem velmi jasné pravidla pro vykazování. Nemalá část práce je věnována externímu auditu stavebních společností, který je uveden na teoretické i praktické úrovni. Stěžejními auditními procedurami u stavebních společností jsou především testování výnosů a nákladů stavebních zakázek, testování nedokončené výroby a testování rezerv.