Správanie sa kryptomien v portfóliu - Linkeschová, Kornélia (2018)
Cieľom diplomovej práce je porovnanie dvoch rôznych akciových portfólií na základe averzie investora a následne pozorovanie zmien vlastností portfólií po vložení kryptomeny. Práca vymedzuje problematiku teórie portfólia a definuje matematicko-štatistické charakteristiky portfólia, ktoré rozširuje o modernú Markowitzovu teóriu, Indexový model, CAPM a APT. Ďalej sa zaoberá kryptomenovým trhom z hľadiska investičného inštrumentu ako hodnota kryptomien, výnos, riziká a ich volatilita. Výsledná analýza portfólií vychádzajúca z teoretickej časti práce, ktorú budem prezentovať, bola prevedená pomocou optimálneho portfólia v rôznych obdobiach.