Synchronizace hospodářských cyklů členských zemí eurozóny - Svobodová, Zuzana (2018)
Práce testuje hypotézu o endogenitě kritéria synchronizace hospodářských cyklů jako vstupního požadavku vymezeného teorií OCA. Prezentovaná teoretická platforma je testovaná na šesti vybraných zemích, jejichž datové informace jsou filtrovány a následně upraveny do korelačních koeficientů. Výsledky potvrzují pozitivní dopad členství v eurozóně na harmonizaci hospodářských cyklů a jsou v souladu s hypotézou silnější volatility cyklů menších ekonomik a relativně slabší konvergence agregátu spotřeby. Závěrem jsou hodnocena konvergenční kritéria, kde je potvrzen použitý Bayoumi-Eichengreen index jako vhodný ukazatel ekonomické konvergence.