Historický vývoj sociálního zabezpečení od první republiky - Pacovská, Zlata (2018)
Cílem této diplomové práce je poskytnout ucelený obraz o historickém vývoji sociálního zabezpečení od první republiky. Práce je rozdělena do 8 kapitol. První úvodní kapitola má za úkol čtenáře uvést do problematiky sociálního zabezpečení a seznámit ho se základními pojmy. Druhá kapitola je orientována na historický kontext do roku 1918, neboť již před tímto rokem vznikaly první zákony upravující oblast sociálního zabezpečení v České republice. Další kapitoly se již věnují rozboru změn a vývoji sociálního zabezpečení v jednotlivých časových úsecích. Třetí kapitola charakterizuje vývoj v období mezi světovými válkami, čtvrtá kapitola v období II. světové války, pátá kapitola poté vývoj po II. světové válce až do konce 80. let. Následující dvě kapitoly definují změny po roce 1989 a následný vývoj ve 21. století. Poslední kapitola má za úkol stručně shrnout dnešní podobu sociálního zabezpečení v České republice.