Míra regulace bankovního trhu ve Spojených státech amerických - Zych, Michal; Blahová, Naďa, 1958-; Marková, Jana; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2018)
Diplomová práce se zabývá očekávaným zlomem v bankovní regulaci na území Spojených států amerických po nástupu Donalda Trumpa do prezidentského úřadu. Úvod obstarává pohled na hlavní historické události amerického bankovnictví, jejichž dopady mají vliv na obraz bankovní regulace v dnešní době. Druhá kapitola začíná popisem amerického bankovního trhu, a dále se věnuje vysvětlení fungování složitého duálního systému bankovní regulace včetně jeho institucionálního uspořádání. Práce pokračuje objasněním stávajících požadavků bankovní regulace vycházejících ze skloubení implementace mezinárodního doporučení Basel III a zákona Dodd Frank Act. V další kapitole jsou představeny deregulační zájmy Republikánské strany v podobě návrhu Financial CHOICE Act a již schváleného zákona s.2155. V závěrečné části probíhá diskuze tří hlavních rozporů mezi zastánci a odpůrci zákona Dodd-Frank. Konkrétně na téma stanovení optimální regulatorní zátěže, řešení problému "too big to fail" a odstranění Volckerova pravidla.
Vedoucí práce: Naďa Blahová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2018
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2018
Způsob přístupu: Internet
Keywords: bankovnictví a pojišťovnictví [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses