Dopady a řešení vnější nerovnováhy Saudské Arábie - Bechník, Richard (2018)
Obsah diplomové práce se v první části věnuje teoretickému rámci, který zahrnuje popis jednotlivých typů měnových kurzů, seznámení s tradičními vyrovnávacími mechanismy vnější nerovnováhy a přiblížení základní měnové a fiskální politiky podle typu měnového kurzu. Pro praktickou část je zvoleno období sledování vývoje Saudské Arábii započaté strmým pádem cen ropy v roce 2014. Úkolem je prokázat fungování některého z tradičních vyrovnávacích mechanismů vnější nerovnováhy a současně definovat další procesy ovlivňující současnou nebo budoucí podobu platební bilance. V alternativních přístupech k řešení podoby a stability platební bilance jsou nejvíce zastoupeny investiční aktivity investičního fondu Public Investment Fund a státní společnosti Saudi Armaco. Řešení problémů spojených s podobou platební bilance je také porovnáno k Norsku a fungování norského fondu Government Pension Fund