Dopady a řešení vnější nerovnováhy Saudské Arábie - Bechník, Richard; Šíma, Ondřej; Pour, Jiří; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2018)
Obsah diplomové práce se v první části věnuje teoretickému rámci, který zahrnuje popis jednotlivých typů měnových kurzů, seznámení s tradičními vyrovnávacími mechanismy vnější nerovnováhy a přiblížení základní měnové a fiskální politiky podle typu měnového kurzu. Pro praktickou část je zvoleno období sledování vývoje Saudské Arábii započaté strmým pádem cen ropy v roce 2014. Úkolem je prokázat fungování některého z tradičních vyrovnávacích mechanismů vnější nerovnováhy a současně definovat další procesy ovlivňující současnou nebo budoucí podobu platební bilance. V alternativních přístupech k řešení podoby a stability platební bilance jsou nejvíce zastoupeny investiční aktivity investičního fondu Public Investment Fund a státní společnosti Saudi Armaco. Řešení problémů spojených s podobou platební bilance je také porovnáno k Norsku a fungování norského fondu Government Pension Fund
Vedoucí práce: Ondřej Šíma
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2018
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2018
Způsob přístupu: Internet
Keywords: bankovnictví a pojišťovnictví [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses