Analýza financování školství v České republice v letech 2005-2016 - Bednaříková, Karolína (2018)
Tato diplomová práce se zabývá analýzou financování školství v České republice s ohledem na sledované roky 2005-2016. Teoretická část je zaměřena na charakteristiku školství, která je důležitá pro pochopení struktury školství a jeho financování. Praktická část zkoumá celkový pohled na veřejné příjmy a výdaje ze státního rozpočtu na vzdělávání a analyzuje regionální a vysoké školství. Cílem této práce je zhodnotit financování školství z veřejných rozpočtů v ČR a zjistit jeho nedostatky. České školství není pro vládu prioritou, proto je spíše podfinancované a do budoucna by bylo vhodné, aby veřejné výdaje na vzdělávání byly vyšší, anebo jako alternativa, aby bylo na veřejných vysokých školách zavedeno školné.