Ekonomická motivace USA k účasti při hospodářské obnově Evropy v roce 1947 - Mlsna, Michal; Skřivan, Aleš, 1973-; Kovář, Martin, 1965-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2018)
Práce se věnuje procesu vytváření a prosazování myšlenky amerického Plánu obnovy Evropy, známého spíše jako Marshallův plán, a jeho motivacím. Po 2. světové válce Spojené státy prostřednictvím Trumanovy doktríny opouštějí tradiční izolacionistický přístup k Evropě a angažují se v její hospodářské obnově a v zastavení vzestupu komunistické ideologie na kontinentě. Spojené státy Evropě nabízejí podporu jednotného plánu, který na základě analýz jednotlivých ekonomik vypracují samy účastnické státy. Plán je nabídnut všem evropským státům, ale po odmítnutí Sovětského svazu a jeho satelitů se jej účastní pouze 16 států včetně západních zón poraženého Německa. Spojené státy požadují maximální spolupráci mezi účastnickými státy, zapojení všech jejich dostupných zdrojů a kapacit a absolutní kontrolu nad prostředky, které USA poskytnou tam, kde evropské zdroje nepostačují. Vytvoření plánu je motivováno především zajištěním národní bezpečnosti Spojených států, ohrožované sílícím vlivem komunismu, zajištěním hospodářské stability americké ekonomiky a humanitárními aspekty.
Vedoucí práce: Aleš Skřivan
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2018
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2018
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářská politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses