Parlamentní volby 2017 – daňové dopady navrhovaných změn - Malina, Michal; Klazar, Stanislav, 1974-; Čejková, Eliška; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2018)
Jedním z hlavních bodů volebního programu hnutí ANO, vítěze parlamentních voleb 2017, je přesun základních potravin a vybraných služeb do 10% sazby DPH. Domácnosti zaměstnanců daným návrhem uspoří ročně od 732 Kč do 1 044 Kč, domácnosti důchodců od 545 Kč do 1 015 Kč v závislosti na tom, v jakém příjmovém kvintilu se nacházejí. Inkaso daně z přidané hodnoty se daným návrhem sníží o necelých 12,5 miliard Kč.Jako vhodný lze považovat především návrh snížení daně z přidané hodnoty na základní potraviny, vodné a stočné a služby domácí péče, neboť jsou nezbytné, v případě domácí péče mají jasný zdravotní a sociální charakter. Inkaso daně z přidané hodnoty by se snížením DPH na zmíněný pozitivně hodnocený návrh snížilo zhruba o 5,1145 miliard Kč. Snížení sazeb na tyto statky zároveň udržuje, či dokonce mírně zlepšuje rozdíly čistých příjmů mezi bohatými a chudými domácnostmi v absolutní hodnotě.Naopak jako nevhodný lze považovat především daňový návrh na snížení daně z přidané hodnoty na stravování a podávání nealkoholických nápojů podávaných v restauracích a pohostinství a snížení sazby DPH na točené pivo, neboť nejvíce prohlubuje rozdíly čistých příjmů mezi nejbohatšími a nejchudšími domácnostmi v absolutní hodnotě. Podobně lze hodnotit také snížení sazby DPH na kadeřnické, kosmetické a podobné služby.Osobě s průměrným starobním důchodem se v souvislosti s daným daňovým návrhem sníží budoucí roční růst příjmů ze starobního důchodu o 463,06 Kč. Státní rozpočet v souvislosti s budoucím nižším růstem vyplácených starobních důchodů uspoří zhruba 1,1135 miliard Kč.V souvislosti s poklesem cen statků se běžné výdaje státního rozpočtu sníží zhruba o 23 milionů Kč. Celkově státní rozpočet z daného návrhu hnutí ANO přijde zhruba o 11,3512 miliard
Vedoucí práce: Stanislav Klazar
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2018
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2018
Způsob přístupu: Internet
Keywords: zdanění a daňová politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses