Komparativní analýza fúzí realizovaných v roce 2017 - Zderadičková, Jitka (2018)
Diplomová práce je zaměřena na účetní, daňový a právní pohled fúzí. Cílem diplomové práce je zpracování podrobné komparativní analýzy fúzí realizovaných na území České republiky zapsaných do obchodního rejstříku v roce 2017. V úvodní části jsou popsány základní teoretické aspekty fúzí, včetně jejich právní a daňové úpravy, jednotlivých forem a motivů k jejich realizaci. V části vlastní práce je nastíněn výběr statistických kritérií, způsob získávání a vyhodnocování dat. Samotná prezentace výsledků vlastní práce je rozdělena na dvě části, přičemž první část analyzuje fúze realizované v roce 2017 z mnoha hledisek, mezi něž patří například znázornění poměru fúzí formou sloučení a splynutí, zastoupení různých právních forem zúčastněných subjektů. Ve druhé části po vyhodnocení dat o fúzí realizovaných v roce 2017 následuje srovnávací analýza, o tom jak se vyvíjely fúze od roku 2010 - 2017.