Analýza nezaměstnanosti v okrese Rychnov nad Kněžnou v letech 2009-2016 - Zběhlíková, Anna; Kubelková, Karina, 1983-; Bartůsková, Lucia; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2018)
Cílem diplomové práce je identifikovat determinanty ovlivňující vývoj nezaměstnanosti v okrese Rychnov nad Kněžnou mezi lety 2009-2016, a to na základě analýzy vybraných demografických ukazatelů, struktury ekonomických činností, hospodářského vývoje, soukromých a veřejných investic a aktivní politiky zaměstnanosti. Teoretická část definuje základní pojmy, pojednává o vlivu vybraných determinant na nezaměstnanost, charakterizuje sledované území a také popisuje vývoj nezaměstnanosti na sledovaném území před rokem 2009. Praktická část analyzuje vývoj vybraných determinant mezi lety 2009-2016, přičemž jejich vývoj je srovnáván s okresem Praha-východ. Na základě této analýzy jsou pak identifikovány ty determinanty, které mohly vývoj nezaměstnanosti v okrese Rychnov nad Kněžnou ovlivnit. Hlavními zdroji dat jsou ČSÚ, MPSV ČR a Úřad práce ČR. Poklesu nezaměstnanosti v okrese Rychnov nad Kněžnou napomohl hospodářský růst, který je v tomto okrese spjat s automobilovým průmyslem reprezentovaným především závodem ŠKODY AUTO a.s. v Kvasinách. Rozvoj tohoto závodu byl podpořen mimo jiné také veřejnými investicemi.
Vedoucí práce: Karina Kubelková
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2018
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2018
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářská politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses