Zdanění firemních příjmů ve vybraných zemích - Moučková, Michaela (2018)
Diplomová práce se zabývá komparací daňových systémů České republiky, Maďarska, Rakouska a Slovenské republiky se zaměřením na daň z příjmů právnických osob. Práce je rozdělena na více částí. Jedna z nich se věnuje především teoretickým východiskům nutným pro napsání práce, jako jsou témata daňové politiky nebo iniciativy BEPS. Další část popisuje jednotlivé státy na základě přímých zahraničních investic a porovnává je mezi sebou, dále jsou státy srovnány na základě několika makroekonomických ukazatelů, jako je např. daňová kvóta, daňový mix či implicitní daňová sazba. Závěrem je v práci provedena shluková analýza pro zjištění podobností mezi státy. Cílem práce je především porovnání států mezi sebou z hlediska konstrukce daně z příjmů právnických osob a na základě makroekonomických ukazatelů.