Účetnictví v ordinaci praktického lékaře - Žáková, Lenka (2018)
Diplomová práce se věnuje problematice účetních a daňových specifik v ordinaci praktického lékaře. Teoretická část práce se nejprve zabývá obecnými předpoklady, jež jsou nezbytné pro provozování soukromé lékařské ordinace a porovnává lékaře podnikajícího jako fyzická osoba s právnickou osobu. Následuje vysvětlení různých úhradových mechanismů zdravotní péče a účtování vzniklých rozdílů mezi fakturovanou částkou a přijatou platbou od zdravotní pojišťovny, a to jak v rámci podvojného účetnictví, tak v rámci daňové evidence. Nemalá pozornost je rovněž věnována daňovým aspektům tohoto specifického způsobu podnikání. V praktické části je demonstrován postup řešení vystavených faktur a přijatých plateb od čtyř největších zdravotních pojišťoven v ČR. Dále se praktická část z daňového hlediska zabývá porovnáním daňové evidence s uplatněním výdajů pomocí procenta z příjmů a se společností s ručením omezeným.