Dopady IFRS 9 na český bankovní sektor - Hertlová, Tereza (2018)
Cílem diplomové práce je zhodnocení dopadu implementace mezinárodního účetního standardu IFRS 9, který vešel v platnost 1. 1. 2018, především na bankovní subjekty v České republice. Oblastí, ve které v souvislosti s IFRS 9 nastávají pro banky největší změny, jsou pravidla snižování hodnoty finančních aktiv, zejména úvěrových pohledávek. Čtenář je seznámen s pojmy úvěr a úvěrové riziko a jeho řízením a dále s právními předpisy upravující tvorbu opravných položek k pohledávkám. V klíčové části práce je provedena analýza předpokladů a odhadů jednotlivých obchodních bank ohledně dopadů standardu a kvantifikace nárůstu opravných položek. Podle výsledků práce můžeme očekávat nárůst 10-15 % oproti stavu opravných položek ke konci roku 2017. Tento nárůst povede zprostředkovaně k poklesu kapitálové přiměřenosti bank podle odhadů přibližně o 0,3 p. b., což ale neohrozí dodržení regulatorních požadavků.