Využívání flexibilních forem práce v ČR v letech 2010 - 2016 - Petříková, Hana; Vostrovská, Zdenka, 1956-; Vebrová, Ludmila; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2018)
Cílem diplomové práce je analýza využívání vybraných flexibilních forem práce v České republice v letech 2010–2016, zasazení poznatků do kontextu Evropské unie a zjištění, zda a případně jak by se měla změnit jejich právní úprava. V teoretické části práce je nejprve charakterizován trh práce, stručně popsán jeho historický vývoj a aktuální trendy, které ho ovlivňují. Další část se věnuje flexibilitě práce a popisuje jednotlivé flexibilní formy práce včetně jejich současné i navrhované právní úpravy. Z analýzy dat Eurostatu v praktické části vyplývá, že míra využití flexibilních forem práce v České republice v průměru rostla, i když velmi pomalu, a výrazně zaostává za průměrem Evropské unie. Výsledky dotazníkového šetření ukazují, že právní úprava flexibilních forem práce je podle většiny HR odborníků dostačující a změny navrhované novelou zákoníku práce z roku 2016 by byly z pohledu zaměstnavatelů spíše negativní, vedoucí ke snížení pružnosti práce a zvýšení administrativní zátěže.
Vedoucí práce: Zdenka Vostrovská
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2018
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2018
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářská politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses