Porovnání starobního důchodu u zaměstnanců a OSVČ - Pecka, Milan (2018)
Diplomová práce se zaměřuje na rozdíly ve starobním důchodu zaměstnance a osoby samostatně výdělečně činné. Nejdříve je popsán současný důchodový systém České republiky, jeho pilíře a principy. Poté se práce zaměřuje na sociální zabezpečení České republiky, kde jsou popsány pravidla pro stanovování výše pojistného na sociálním zabezpečení. V praktické části diplomové práce je proveden modelový výpočet důchodu u zaměstnance a osoby samostatně výdělečně činné a poté jsou stanoveny případy pro koho a o kolik je systém výhodnější. V závěru je provedeno zhodnocení výnosnosti důchodového systému při různých výších příjmů a porovnání s alternativními možnostmi spoření na důchod.